De ce SNSPA?

Băi, a fost cu chinuri și plânsete până la cer și înapoi. O stare de nehotărâre constantă, amplificată de sute de păreri împărțite pe net despre cât de useless avea să fie viitorul meu la SNSPA. Mai bine zis, de student la SNSPA. Băi nene, nici măcar o critică constructivă. Nimic. Nada. Oamenii erau reprezentarea lui Jason Momoa cu sulița în mână și SNSPA era Ocean Master. Is not about what you choose, is about why you choose it.

Ce ți-e că au văzut la televizor că cei mai cei politicieni terminaseră SNSPA, așadar imaginați-vă cum totul în mintea omului s-a redus la această facultate „de luat la mișto”. Mai râd la unele glume în care noi, studentele de la SNSPA, suntem reprezentate vertiginos drept „SOS! SALVAȚI VIITORUL FEMEILOR!”.

Când am început să scriu pentru oameni, am plecat de la premisa că asta voi face toată viața, pentru că asta mi-e meseria, in fact. Să fii un bun comunicator, atât în mediul online, dar și fizic, poate părea o stupizenie pentru mulți atotștiutori, dar încearcă să promovezi bine un produs în care nici tu nu crezi, angajează-te în conversații cu oameni care au ceva de spus despre brand-ul tău sau scrie un discurs bun pentru Viorica Dăncilă pe care fiecare om să îl creadă. O să vezi că nu e așa ușor.

Cred că prin clasa a 8-a am descoperit că se poate studia publicitatea, comunicarea și relațiile publice. Au fost nișe păreri exprimate, dar tot aici am ajuns. Mi-am umezit palmele încercând să găsesc măcar o critică constructivă la adresa facultății. Am trecut prin tot ce înseamnă spaimă, frică, prin toate listele cu „De ce e SNSPA o facultate nasolă/ nefolositoare”. Azi, în schimb, am zis să omor orice dubii cu privire la alegerea pe care am făcut-o și pe care am ajuns să o iubesc.

5 lucruri despre SNSPA pe care oamenii  le interpretează greșit

Nu doar blondele de bani gata din București merg acolo.

Pe lângă ele, mai sunt și fetele care și-au păstrat culoarea naturală. Dacă e așa, dați o fugă până la Drept și mai vorbim după. Am regăsit la SNSPA ceva ce mai rar vezi la restul facultăților. Anume, diversitate. Sunt oameni cu bani (vorba vine, pentru că la cum măsurăm noi banii are bani ăla care are mașina mai scumpă decât casa în care locuiește) care îmi sunt prieteni și sunt cei mai faini oameni sau alții care nu conduc AMG la facultate, dar care fac din orice nimic, ceva măreț. Oameni creativi, care vor să realizeze lucruri pentru viitor, nu doar pentru acum. Artiști, viitori antreprenori sau deputați care sunt însetați după schimbare. Oameni cu stiluri atât de diferite și cu N culori în cap. Vamaioți, Loftiste, rockeri, dance fm-iști. Tot ce vreți. E pe ales.

Materii de doi lei și profesori infiltrați de la guvern

La noi, o dată e ca niciodată. Am văzut că zece deputați au terminat SNSPA și am luat de bun tot ce am văzut. Apropo, nu se studiază doar politica la SNSPA. Sunt oameni care fac facultăți degeaba sau alții care ajung să fie lideri în domeniile pe care le studiază. Sunt doctori care au terminat medicina, dar nu au profesat sau profesează, dar habar nu au ce fac. Pot să vă spun că SNSPA încearcă ceva ce multe facultăți uită. SNSPA încearcă să vină în ajutorul potențialului studenților. Majoritatea materiilor se raportează la ceea ce trăim la momentul actual: se dezbat probleme actuale cărora trebuie să le acordăm importanță.

Treci prin facultate ca prin apă

Păi dacă tot ce facem, orice am alege, ajungem să comparăm. Și ce mai comparații…Comparăm medicina sau IT-ul cu Publicitatea sau tot felul de astfel de aberații. Nu sunt lucruri comparabile. Ce mă interesează pe mine că tu ai terminat medicina și o compari cu ce studiez eu? Tu ești făcut să fii doctor, eu sunt făcută să lucrez într-un domeniu creativ. E valabil pentru orice domeniu. Se pică și la SNSPA. Ai restanțe și trebuie să înveți. În sesiune se adună câte 3 proiecte de grup care trebuie să respecte structuri, bibliografii întregi și să acopere materia pe un semestru întreg. Poate pentru unii e ușor, nu contest, dar pentru cine vrea să învețe, e de învățat. Sunt persoane cu care te trezești la cursuri că sunt în an suplimentar. Examenele? Mi-e frică de ele, sincer.

Nu faci nimic cu această facultate

Nu contest. Dacă nici nu îți place, nici nu vrei să continui, normal că nu faci nimic cu această facultate. Pe de altă parte, dacă îți place și vrei să muncești în domeniu, trebuie să cunoști regulile jocului și să știi ce ai de făcut. E o facultate care se bazează pe practică și dacă îți cauți vei găsi oameni deschiși care te vor lua în echipa lor, dar asta nu înseamnă că nu se așteaptă să știi să scrii, să redactezi comunicate de presă, rapoarte lunare, să ai un stil antrenat de vorbire, să ai cunoștințe în domeniu. Suntem în 2020, nimeni nu te mai primește să lucrezi dacă nu ai o facultate în domeniu sau daca ai un CV incomplet.

Nu îți trebuie facultate ca să practici meseria asta

Sunt de acord, până și eu cu afirmația, dar trebuie să fii un strălucit să faci asta. La fel ca în antreprenoriat, sunt mulți cei care fac o școală pentru asta sau alții care au o idee și merg cu ea până la capăt și investiția, posibil, să le aducă milioane. La fel ca în medicină, mulți se zbat să învețe, alții parcă s-au născut doctori. De ce? Pentru că fac o facultate din plăcere și nu e nimic complicat să înveți sistemul nervos parasimpatic sau constantele fluidelor din interior. I mean, încetează să crezi că ești următorul Steve Jobs. Steve Jobs nu s-a gândit că va fi următorul Bill Gates or something. Doar s-a concentrat pe ceea ce îi place. A creat. Strălucirea despre care vorbesc înseamnă pasiune și dedicare, iar astăzi nu mai sunt mulți cei care fac milioane din pasiune. Wake up!

Insights

 • Alegeți oamenii potriviți când faci proiecte. E EXTREM DE IMPORTANT!
 • Citește! Toți profesorii vor să citești…mult.
 • Începe să faci internship-uri încă din facultate. Ai nevoie de experiențe. Nu te gândi că începi să lucrezi imediat după ce termini. Trebuie să ai mai multe lucruri în CV în afară de locul nașterii și facultate.
 • Dacă ești un antisocial, facultatea asta te va învăța fix opusul.
 • O să găsești și cursuri plictisitoare, nu zic nu, dar o să te dai și cu capul de pereți la altele.
 • O să ai parte de profesori deschiși și câțiva destul de tineri, unii mai mișto, alții prea sarcastici.
 • Să știi să scrii corect gramatical e cel mai important aspect de care se ține cont în orice. Prezentare, discurs sau argumentare scrisă.
 • Oamenii nu o să știe ce studiezi dacă le spui Comunicare și Relații Publice și o să se prefacă că știu, dar o să creadă că tu ești doamna de la informații cu clienții.
 • E important nu doar să fii licențiat în domeniu, dar să ai și master pentru că acolo o să primești de fapt specializarea.
 • Fii atent cu restanțele pentru că la SNSPA există anul suplimentar.
 • Facultatea asta o să te învețe cel mai bine că nu ești niciodată prea deștept.
 • Să nu  mergi pe jos până în Herestrău crezând că ajungi la restaurante pentru că sunt pe partea cealaltă. 🙄
 • Cine a pus 5 to go-ul peste drum, ăla n-a fost om nebun. Mai ales când ai seminar de la 8, curs, pauză 2 ore și după alt seminar.

Cu dedicație

Finalmente zic că în fiecare meserie există oameni străluciți care pot să facă o meserie fără studii, respectiv fără prea multă muncă și alții care au nevoie de un fundal de pregătire. Tot ce trebuie să faci e să te dedici lucrurilor care te fac fericit, care îți aduc satisfacție. Cel mai frumos sentiment e să îți dai seama că faci ceva ce te reprezintă.